Assalamualaikum
Coklat.. coklat.. coklat..
Pasti ramai diluar sana yang mad about chocolate.. hihi macam ita juga.
Coklat dan ita mungkin tak dapat dipisahkan.. tak kiralah coklat apapun..
Minggu ini ita mulakan operasi coklat setelah beberapa hari ita kongsikan menu santapan seharian.
Ada yang menjerit diluar sana.. kak itaaaa.... mana kek???? dah lama tak membaking..
Aduh!! sebenarnya ita sedang merancang untuk mengurangkan berat badan.. almaklumlah asyik makan kek aje.. berat badan pun dah bertambah dari sehari ke sehari.. bagi ita ianya tidak boleh dibiarkan kerana bila dah naik nanti payah pula nak turun..
Beberapa hari ni ita sibuk menghantar anak-anak pulang ke asrama. Lepas sorang.. sorang sebab mereka naik berlainan hari pula kali ni.. Yang adik minta hantarkan awal kerana banyak tugas yang menanti.. ada beberapa tugasan katanya yang peru di siapkan segera..
Yang abangnya pula balik keesokkan harinya..
Sebelum pulang ke asrama seperti biasa pasti ada oleh-oleh yang di minta buatkan. " mak.. kawan-kawan kita minta mak buatkan cookies dan kek coklat.. lama tak makan kek cokat mak.. "
Kebetulan ita terpandang Along Roz , kongsikan resepi cookies ni bolehlah ita buatkan untuk anak-anak sebagai bekalan jajan mereka di asrama nanti. Terima kasih Along...
CHOCOLATE CHIP FUDGE COOKIES
By : Along Roz
1/2 cwn tepung gandun ~ 75 gm
1 st Baking Powder
1/4 st garam halus
1/2 st serbuk kopi segera
470 gm coklat masakan ~ di cincang
1/4 cwn mentega tanpa garam ~ 58 gm
1 3/4 cwn gua kastor ~ 370 gm
4 biji telur ~ A saiz
1 st esen vanilla
3 cawan cip coklat
Cairkan coklat masakan bersama mentega hingga cair berkilat
Boleh gunakan kaedah double boiling, cairkan dalam microwave atau cairkan terus atas dapur, tapi hati-hati supaya cokat tidak hangus yang akan mengakibatkan pahit. Gunakan api yang perlahan.
Satukan tepung, baking powder, garam halus dan kopi segera, kemudian di ayak
Dalam bekas pemukul, putar telur dan gula sehingga putih dan pekat ~ anggaran 5 minit
Masukkan esen vanilla, campuran coklat dan mentega yang telah dicairkan putar rata.
Tambahkan adunan tepung yang telah di ayak dan gaul rata
masukkan cip coklat dan gaul sempurna
Tutup bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais paling kurang 1 jam. Sebaiknya di simpan semalaman.
Panaskan ketuhar pada suhu 180 C
Sudukan adunan di atas tray yang di alas dengan kertas pembakar
Susun jarak-jarak kerana cookies ini mengembang bila di bakar
Bakar dalam oven selama 15 minit, sehingga permukaannya retak- retak atau merekah
Pastikan cookies tidak terlebih bakar
Keluarkan dari oven dan segera tanggalkan dari kertas pembakar
Susun atas redai hingga sejuk sebelum di letakkan dalam balang kedap udara.
Pada ita cookies ini sangat sedap, rasa coklatnya sangat mewah dan gigitannya yang chewy gooey yummy.. buatkan seronok dinikmati bersama secawan Hot Chocolate.
Tapi... ada sedikit masalah sewaktu menyediakan cookies ni kerana ianya melekat di atas dulang pembakar. Ita pun tak pasti dimana silapnya..
Pada muanya ita sangkakan cara membakarnya sama seperti coklat cookies yang lain, tapi bila dah sejuk memang ia tak dapat ditanggakan dari dulang pembakar..
Ita letak pula atas kertas minyak namun hasilnya tetap sama..
Sehinggalah ita alaskan dengan baking paper barulah ia boleh di tanggalkan..
Mungkin jika Along ada terbaca coretan ita ni, dapat Along jelaskan kesilapan yang ita lakukan.. atau memang cookies ni jenis melekat.. ialah ita bimbang pula jika ada adik-adik yang ingin mencuba.. Sebab cookies ni memang sedap!! rugi kalau tak cuba..
Selain cookies, ita juga buatkan kek coklat untuk di bawa pulang anak-anak. Resepi dari Chef Zubaidah dan seperti biasa ita ambil dari buku masakan beliau Jamuan Kek.
KEK COKLAT LEMBAB
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Jamuan Kek
100 gm serbuk koko
400 gm susu cair
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis
200 gm gula kastor
4 biji telur
150 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar coklat emuco
1/4 sudu teh garam ~ ita tambah
1 sudu teh esen vanilla ~ ita tambah
Mula-mula satukan tepung, serbuk penaik, soda dan garam kemudian di ayak
Dalam periuk, campurkan serbuk koko, susu cair, minyak masak, susu pekat manis dan gula
Masak adunan atas api yang perlahan hingga gula hancur dan adunan menjadi licin berkilat.
Ketepikan dari api
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sebati
Masukkan adunan tepung yang telah di ayak dan gaul rata
Tambahkan coklat emulco dan esen vanilla
Tuangkan adunan dalam loyang berukuran 9 inc yang telah di oleskan dengan sedikit mentega dan di lapik dasarnya dengan kertas kek.
Bakar daam oven yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek di masak dengan sempurna.
Sejukkan kek setelah masak sebelum ianya di potong