Senin, 17 Desember 2012

KEK MENTEGA PANDAN

Assalamualaikum


Cuaca di Johor bahru, akhir-akhir ini kerap sangat hujan. Hari-hari hujan hinggakan kain baju tak kering-kering diampaian.
Cuaca hujan buatkan payah untuk keluar rumah. Jalan raya pula banyak berlubang-lubang dan becak. Bila keadaan ini berlaku, semakin sesak lah kenderaan di jalan raya.

Keadaan semakin sulit kerana banyak kawasan yang mengalamai banjir kilat. Jangan salah parking kereta, silap haribulan habis kereta dihanyutkan air..


Bila musim hujan perut mulalah kerap berkeroncong, stock makan mestilah sentiasa ada di atas meja, kerana anak-anak kerap pula buka tudung saji.

Hari ini ita akan kongsikan satu lagi resepi kek yang cukup mudah cara penyediannya. Resepi sekali lagi dari Chef Zubaidah dan ita ambil dari buku masakan beliau Jamuan Kek. Dalam buku ni banyak menghimpunkan pelbagai koleksi resepi hasil air tangan Chef Zubaidah. Semuanya nampak menarik dan nampak sangat sedap! hingga seakan nak mencuba semuanya.


Hari ini ita menyediakan Kek Mentega Pandan. Kek yang sangat lembut dengan semerbak harum pandan ini sangat mudah untuk disediakan. Dengan bahan-bahan yang cukup mudah tidak hairanlah jika ianya akan menjadi kek kesukaan keluarga.

Bagi pengemar-pengemat butter cake atau kek mentega boleh lah mencuba kek ini.


Apa itu kek mentega atau butter cake?
Kek mentega adalah kek yang menggunakan mentega sebagai bahan utamanya selain gula, telur, tepung dan baking powder.

Kek ini sebenarnya berasal daripada kek paun Inggeris yang dibuat secara tradisional dan menggunakan bahan asas yang sama iaitu, mentega, gula, tepung dan telur. Ianya adalah kek yang berat dan kaya dengan mentega.

Ciptaan serbuk penaik dan agen-agen penaik yang lain pada abad ke 19 telah meningkatkan fleksibiliti kek paun tradisional dengan menghasilkan kek yang lebih ringan dan gebu dengan menggunakan kombinasi bahan yang sama. Dengan transformasi ini maka terhasilah kek mentega moden.



KEK MENTEGA PANDAN
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Resepi Jamuan Kek

270 gm mentega
230 gm gula kastor
5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal
240 gm tepung naik sendiri
30 gm kelapa parut kering
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

Sediakan loyang 9 inc
Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan oven pada suhu 170C

Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan berkrim
Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul
Kemudian masukkan  esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau
Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan santan
Tuangkan adunan ke dalam loyang 9 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna






Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : KEK MENTEGA PANDAN