Sebagaimana yang telah ita janjikan. Ini adalah antara bahan-bahan yang sering ita gunakan dalam setiap masakan ita tak kiralah kuih-muih, kek atau apa-apa sahaja hidangan yang terdapat di blog.
Ita harap dengan penerangan ini dapat membantu adik-adik di luar sana untuk membuat rujukan. Tak semestinya mengikut apa yang ita gunakan, anda boleh juga mengunakan brand lain jika dirasakan sesuai dan selesa.
Apa-apa sahaja bahan-bahan yang ita gunakan adalah bahan yang biasanya ita lihat emak ita gunakan, atau juga bahan-bahan ini mudah ita dapati dari kedai yang berhampiran dengan kediaman ita.
Kita mulakan dengan tepung gandum.
Tepung ni memang wajib ada di dapur. Kalau habis kena segera ke kedai. Biasa ita beli lebih-lebih, simpan stock.
Biasanya tepung gandum ita lebih selesa menggunakan cap sauh. Selain ianya mudah di dapati di Johor Bahru, ia juga adalah tepung yang selalu digunakan oleh emak ita untuk setiap juadah yang beliau sediakan. Sekarang ita pula meneruskannya untuk juadah anak-anak ita pula.
Anda boleh juga menggunakan lain-lain brand yang terdapat di pasaran seperti cap lili, 1 Malaysia, cap kunci atau lain-lain lagi.
Tapi untuk sesetengah kek atau kuih ada kalanya bila ita tukar ke brand lain ia tak berapa cantik, contoh macam kek rainbow, jika ita guna cap lain ia tak naik cantik seperti bila ita menggunakan cap sauh. Kuih pun begitu juga, ada sesetengah kuih bila guna cap sauh ia lebih cantik kejadiannya. Oleh kerana itu cap sauh ni harganya lebih mahal sikit berbanding jenama lain.
Tepung Beras
Tepung beras biasanya ada banyak jenis. Yang biasa ita lihat kalau di Johor bahru ni tiga jenis yang di atas. Kalau ita buat kuih, biasanya ita akan menggunakan tepung beras cap gajah 3. Gajah yang tiga ekor, tepung yang tengah dalam gambar di atas. Menurut emak ita yang biasa membuat kuih-muih tradisional, tepung gajah 3 ni menghasilkan kuih yang lebih lembut dan cantik berkilat.
Gajah satu pula, biasanya emak gunakan untuk menyediakan goreng pisang, atau kuih muih yang di goreng seperti kuih gendang kasturi. Menurut emak ianya lebih rapuh.
Gajah 5 pula, ita tak pernah nampak emak gunakan. Tapi biasanya ita lihat jiran emak selalu menggunakan tepung beras gajah lima untuk membuat laksa. Jadi bila nak buat laksa, ita gunakan tepung beras cap gajah 5.
Ini pula tepung yang dikhaskan untuk sesuatu kuih. Contohnya kalau kita nak buat pau, kita gunakan tepung pau. Tepung untuk pau ni biasanya telah diproses untuk menjadikan ianya lebih putih halus dan gebu.
Tepung halus lagi putih pula biasanya digunakan untuk buat kuih yang seperti gambar dalam kotaknya tu. Tapi ita jarang beli tepung ni, kecuali jika dalam resepi menyarankan menggunakan tepung halus lagi putih, barulah ita gunakan tepung ni. Kalau tak ita gunakan tepung gandum sahaja.
Self raising flour pula biasanya digunakan untuk membuat kek. Itu pun jika dalam resepi mencadangkan tepung ni barulah ita gunakan. Jika tidak ita gunakan tepung kek yang timbang aje, ita beli dari kedai bakery, sebab tepung ni mahal sikit.. Tepung ini telah dicampurkan dengan baking powder atau soda bikarbonat. Jika resepi mencadangkan tepung ini dan tiada pula dalam simpanan, atau telah kehabisan stock, kita boleh gantikan dengan mencampurkan 250 gm tepung gandum bersama 1 sudu besar baking powder. Kemudian semua bahan ini di ayak. Dah pun jadi tepung Self Raising Flour.... hihi.
Untuk lain-lain tepung biasa ita guna tepung beli timbang kat kedai bakery, macam tepung Ros, tepung Roti, Hingh Protin (HP) atau Low protin (LP) dan lain-lain lagi.
Tepung kastard pula biasa pilihan ita Bird's Custard. Kalau tepung jagung pula tak kisah, mana-mana brand pun tak kisah.
Kalau buat puding pula ita suka guna cap bintang, kalau tak ada barulah ita guna cap burung layang-layang. Untuk jely pula biasanya ita gunakan 2 brand jely di atas. Tak kisah mana-mana pun ita biasa guna.
Susu cair pula biasanya ita suka guna Carnation. Selain ita sukakan rasanya yang lemak, baunya yang harum juga sangat menambat selera ita. Jika dah tak ada barulah ita guna Ideal.
Minyak pula dalam penyediaan kek yang menggunakan minyak, biasanya ita gunakan minyak Mazola. Sebenarnya minyak ni tak kisah, apa-apa sahaja minyak makan pun boleh digunakan. Terpulang pada citarasa..
Untuk butter pula kebiasannya ita guna SCS, sebab ianya mudah di dapati di mana-mana supermarket. Kadang-kadang kat kedai runcit pun kita boleh beli. Ia ada 2 jenis, iaitu yanga bergaram 'salted' atau yang tak bergaram 'unsalted'. Sebenarnya mana-mana pun boleh guna, cuma jika guna yang bergaram tak perlulah letak garam lagi. Dan jika guna yang tak bergaram, ikut keselesaan nak letak garam atau tidak. Butter yang tak bergaram lebih lembut dan lebih sedap, harganya juga lebih mahal sedikit berbanding yang bergaram.
Jika tiada, barulah ita beralih kepada Ancor. Ita tak pernah guna butter Golden Churn kerana bimbang tentang halal atau tidak. Sekejap halal kejap tak halal.. daripada was-was baik tak usah guna.. itu pendapat ita sahaja..
Cream cheese pula, biasanya ita guna Philadelphia. Tapi kadang-kadang susah sikit nak dapat dekat pasaraya, ada sesetengah pasaraya sahaja yang jual cream cheese ini. Kalau kat bakery biasanya memang mudah!. Jika dah payah sangat nak jumpa ita akan beralih pula kepada SCS.
Tapi pada ita Philadelphia lebih sedap!
Pewarna dan perasa makanan biasanya untuk buat kuih tradisional ita guna Star Brand. Ita sukakan warnanya. Lagipun produk ni dah berkurun di gunakan dari zaman mak ita lagi. Ianya juga sangat mudah di dapati di pasaraya.
Bagi kek dan kuih, biasanya ita guna perasa makanan yang oil- based (berasaskan minyak). Ianya tahan lama dan baunya kekal. Jika guna yang water- based ( berasaskan air), bila kita bakar kek kita, ia akan terpeluap dan baunya tidak kekal lama. Sebab tu bila kek kita dah siap di bakar, baunya pun dah hilang wangi dan harum. Jika guna oil-based.. emmm... harumya.. menusuk ke kalbu.. satu rumah berbau harum..
Ita suka paste vanilla (oil- based) yang ita beli dari Chef Amer. Baunya tahan lama dan kekal dalam kek. Ia membuatkan kita berselera nak makan dan tak sabar nak potong kek kerana baunya yang tersangat lah... harum. Bila dah guna yang ni.. memang tak nak guna yang lain. Ita tak ada gambar sebab masa ita beli Chef letak dalam botol kecil. Sebenarnya menurut Chef ia beli dalam botol besar entah.. berapa liter atau gelen pun ita tak tau.. hihi
Untuk pewarna kek atau cream, ita lebih suka menggunakan Wilton colour. Ada pelbagai pilihan colour dan semuanya cantik-cantik. Warnanya juga tidak berubah bila kek dibakar. Malah ia menjadikan warna kek lebih berseri. Cuma harganya sangat mahal berbanding pewarna lain. Nak guna pun sikit-sikit aje.. sebab sayang.. mahal tau!! kena jimat.. jimat
Berbeza dengan Wilton, Ameri pula product yang baru ita nak cuba. Apa yang menarik, pewarna Ameri datang dengan 2 pilihan, water- based dan oil- based. Mudahlah jika ita nak warnakan coklat. Sebab coklat tidak boleh di campurkan dengan pewarna makanan berasaskan air, nanti coklat kita cepat mengeras. Lagi satu terdapat banyak sangat warna, termasuklah warna gold dan silver. Harganya juga lebih murah dari Wilton. Cuma warnanya ni, bila kita letak dalam kek dia berubah bila kek dah masak.. kita nak warna lain jadinya warna lain.. Untuk buttercream tak ada masalah..
Whipping Cream ni ada 2 jenis tau jangan keliru. Satu Non dairy Whipping Cream dan satu lagi Dairy Whipping Cream.
Non Dairy ~ Bukan tenusu dari lemak sayuran seperti minyak kelapa sawit
Dairy ~ Bahan tenusu iaitu berasaskan susu haiwan
Jika masih tak boleh bezakan 2 bahan ni boleh baca entry ita sebelumnya di SINI
Untuk gambar Whipping Cream di atas ianya adalah Non Dairy Whipping cream yang selalu ita gunakan. Ita sangat suka guna jenama Rich, selain ianya sedap lemak berkrim disukai ramai, ia juga mudah ita dapati dari kedai bakery yang biasa ita kunjungi. Kalau kat pasaraya memang tak ada..
Ita suka guna yang kotak bewarna biru, sebab ia boleh di campur dengan apa-apa jus menjadikan cream kita berperisa.
Kalau nak perasa coklat pula ita guna kotak coklat. Jika buat ganache, ita suka campurkan dengan whip toppping coklat, sebab rasanya lebih sedap!! yummy.. sampai ita asyik suap ke mulut aje.. nah.. sekarang badan pun dah naik.. makkk aii..
Yang kotak gold tu memang biasa digunakan, kita putar aje sampai kaku dah boleh guna untuk melempa kek.
Kek menggunakan Whipping Cream lebih sedap! macam rasa ice cream berbanding dengan yang menggunakan buttercream yang lebih rasa butter atau lemak..
Cuma, kek ni tak boleh terdedah di luar, kerana nanti creamnya cepat mencair. Oleh itu kena sentiasa pastikan berada di peti ais.
Jika di bandingkan antara kotak biru dan kotak gold, ita lebih suka kotak biru, sebab ia lebih tahan lama diluar.. lambat mencair dan lebih sedap! tapi terpulanglahkan sebab harganya pun mahal sikit aje dari yang kotak gold tu..
Whipping cream ni, jika kita dah pukul sampai kental dan licin, terus salut atas kek. Jangan letak dalam peti ais dahulu lepas tu baru nak salut atas kek.. sebab nanti ia akan jadi kasar dan tak cantik bila kita salut atas kek, nampak kasar dan comot.
Jika payah nak jumpa jenama Rich, boleh lah gantikan dengan Value Pride. Tapi yang ni ita tak pernah guna lagi. Sebab dah terbiasa guna Rich.. insyaallah ita akan cuba dan ita akan bagi tau apa bezanya.. manalah tau kot-kot lebih sedap! tak cuba tak tau kan..
Biasanya ianya di letakkan di atas minuman ice blended atau juga untuk topping. Sesuai jika di letakkan pada ganache.
Ia tak berperisa dan perlu di letakkan gula untuk memberikan rasa manis. Tambahkan juga sedikit vanila untuk rasa yang harum.
Ramai yang keliru antara Non Dairy Whipping Cream dan Dairy Whipping Cream. Disebab kan Dairy Whipping Cream ni mudah kita jumpa di pasaraya, ramai yang menjangkakan ianya adalah sama..
Lepas tu bila pukul dan terlebih pukul dan mencair.. mula panik..
Banyaklah email dan PM kat FB ita bertanya kenapa whipping cream tu cair..
Jenuh nak jawab satu persatu..
Lebih ralat lagi.. banyaknya berlaku pembaziran akibat dari kesilapan yang tak disengajakan...
Bahan-bahan ni pula bukannya murah harganya..
Harap bila ita terangkan ni adik-adik dapat faham dan tak salah beli lagi selepas ni.. ^_^
Pilihan coklat ita pula pastilah dari jenama Le Bourne. Selain rasanya yang sedap, rupanya yang berkilat, rangup dan cara pengendaliannya juga mudah.
Coklat datang dalam 3 jenis iaitu:
Coklat tulen ~ Counverture
Coklat Tiruan / masakan ~ Compound
Coklat Tanpa gula ~ No Added Sugar
Coklat ini pula ada
Dark Chocolate ~ coklat gelap
Milk Chocolate ~ coklat susu
White Chocolate ~ coklat putih
Terdapat banyak jenama coklat dipasaran. Biasanya coklat untuk masakan terdapat di kedai menjual bahan masakan. Jangan pula gunakan coklat yang jual kat supermakket seperti Cadbury, Van Hauten, M&M , Toblerone dan lai-lain tu tau! tak sesuai..
Semua gambar ita ambil dari Google