Assalamualaikum
Ada yang dah mula bergoyang pagi ni.. ?
Sambil bergoyang kita nikmati kuih goyang ni dulu.. hihi
Kuih goyang adalah kuih kegemaran ita. Memang suka sangat makan kuih ni dan ita boleh habiskan dengan sekelip mata..
Tapi nak buatnya cukup bercinta.. aduh.. lebih sedap kalau makan yang orang dah buatkan..
Mak ita dulu cukup rajin buat kuih goyang, ialah dia tau anaknya ni suka makan kuih goyang.
Kalau mak buat biasanya tiada sukatan, main boh aje dalam besen pas tu bancuh.. terrrrr... masuk dalam blender pas tu dah mula bergoyang Inul dalam kuali.. hihi
Payah juga nak dapatkan sukatan yang tepat.. ialah resepi orang dulu-dulu memang tiada sukat menyukat... yang hairannya jadi aje kan.. mungkin berkat air tangan yang ikhlas untuk anak-anak..
Kuih ni ita buat bukanlah untuk hari raya, sebenarnya masa gi rumah Mat hari tu, Mat ada keluarkan kuih goyang ni. Anak dara ita tu merasalah kuih tu.. aikkk.. dia dah jatuh hati laaa..pulak.. nasib baik jatuh hati dengan kuih goyang.. kalau dengan tuan empunya diri.. aduh.. payah jugak ita nak berpantun seloka hihi ^_^
Di paksa maknya buat kuih ni.. hari-hari setiap kali balik sekolah mesti tanya kuih dia ni dah buat ke belum??
Aduh malasnya rasa nak buat.. tapi tak sampai hati lah pulak!
Ita cuba cari resepi di dapur mat, tapi tak jumpa lah pulak! tak taulah mat ada letakkan resepi atau tak berkesempatan lagi untuk kongsikan resepinya.
Serius.. resepi kuih goyang yang ita makan kat rumah mat tu sedap, sama rasanya macam mak ita buat.
Bila dah tak jumpa ita cubalah telefon mak nak tanya resepi, tapi telefon tak berangkat pulak.. agaknya rosak kot telefon rumah mak..
Akhirnya ita cuba dapatkan dari My Resepi.
Resepi ni di kongsikan oleh Nor faezah. Ita buat 1/2 adunan sahaja. Nak cuba dulu, kalau ok nanti buat lagi.. hihi
Resepinya ok! tak manis sangat dan menepati selera.
Cuma ita tak puas hati sikit sebab dia tak berapa licin
Mengerutu sikit tepi dia tu..
Kat mana silap pun tak dapat dikenal pasti lagi..
Rasa terlebih telur ke? sebab ita guna telur A
Nak kata panas sangat minyak.. tak lah panas sangat sebab guna api sederhana aje..
Eiiiii.... Kena buat posmotem ni..
Kalau resepi mak ita, rasanya macam mak ada bubuh kapur sikit.. Tu yang tak pasti tu.. telefon tak berangkat pulak!
Ita tambahkan sedikit garam untuk rasa lemak-lemak manis sikit
Ita juga letakkan esen ros dan sedikit pewarna pink
Kepada Nor faezah terima kasih juga atas resepinya..
Minta izin ye faezah untuk ita share di sini pula.
KUIH GOYANG ATAU KUIH ROS
By : Nor Faezah
Rujukan : My Resepi
Bahan-bahan ~ 200 biji
2 kampit tepung beras
3 cawan gula
1 biji telur
1 biji kelapa ~ di perah sehingga 3x, setiap perahan diasing-asingkan
air ~ jika perlu di tambah
3 cawan gula
1 biji telur
1 biji kelapa ~ di perah sehingga 3x, setiap perahan diasing-asingkan
air ~ jika perlu di tambah
sedikit esen ros
secubit garam
sedikit pewarna merah jambu
Tepung beras, gula, telur dan perahan santan pertama di gaul sebati.
Tepung beras, gula, telur dan perahan santan pertama di gaul sebati.
Jika adunan agak pekat campurkan perahan santan berikutnya tapi jangan di letakkan semua, letakkan sedikit demi sedikit.
Gaul hingga sebati.
Kemudian tapis Panaskan minyak dan rendam acuan kuih goyang ke dalam kuali yg telah di isi minyak.
Gunakan api sederhana
Bila minyak dah panas, acuan pun dah panas, celupkan acuan ke dalam adunan.
Goyang-goyangkan acuan hingga kuih tertanggal dari acuan
Jika kuih agak tebal, tambahkan sedikit lagi air santan
Setelah kuih kuning keemasan angkat dan toskan minyaknya atas redai
Bila dah sejuk segera simpan ke dalam bekas kedap udara