Rabu, 26 September 2012

BLENDED PINEAPPLE CUP CAKE

Assalamualaikum


Selamat tengahari.. aik.. dah petang dah.. 
Sekejap aje masa berlalu. Rasa baru aje celik mata dah nak masuk dinihari..
Apakah dunia sudah semakin hampir ke penghujungnya..

Sekarang ni dah mula lah nak masuk musim tengkujuh.
Di Johor Bahru,  ni dah berapa hari hujan lebat, hari ni baru nampak matahari.. tu pun macam bersembunyi di balik awan yang kelabu aje..
Bila musim tengkujuh, hujan yang turun lebat setiap hari dengan cuaca yang dingin.. alangkah seronoknya kalau dapat menarik selimut sambil diulit mimpi indah di siang hari..
Dapatlah mengendurkan urat-urat yang tegang.. dapat lah juga merehatkan badan..
Tapi kerja rumah ini tak pernah habis.. lagi hari hujan lagi bertambah-tambah kain baju di jemuran.. aduyaiii...


Bila hari asyik hujan, perut kerap mengalunkan irama keroncong, segalak Sang Katak yang memanggil hujan.
Apalah yang nak di buat di kala hujan-hujan ni.. 
Nak keluar cari bahan-bahan aduyaii.. malas betul nak meredah hujan.
Bongkar sana, bongkar sini.. ada pulak setin nenas. Apalah yang nak di buat dengan nenas dalam tin ni..
Nak buat puding.. asyik makan puding aje.. Sejuk pulak tu.. dah lah hari hujan..
Cubalah buat kek, sedap tak ye buat kek dengan nenas ni.. ?
Kata orang tak cuba tak tau.. 


Hasil menderhakakan resepi orang.. inilah hasilnya..
Blended Pineapple Cup Cake.. jangan mare ye..
Boleh tahan.. boleh tahan.. sedap jugak hasilnya bila sesekali menderhaka.. hihi
Alamak!! terangkat bakul sendiri pulak.. ^_^

Ala tak pe lah.. dah tekak kita kata sedap.. kita katalah sedap! tapi ini tekak kita, mungkin tak sama selera kita.. 
Tapi kalau tak cuba manalah nak tau ianya sedap atau tidak! kan..

 

BLENDED PINEAPPLE CUP CAKE

Dari resepi BLENDED ORANGE CAKE

6 keping nenas gelang dalam tin
1 cawan minyak
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum ~ diayak
1 sb baking powder ~ diayak
1 sudu teh pes nenas

Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali tepun dan baking powder
Kisar hingga halus
Tuangkan bahan yang di kisar tadi ke dalam bekas tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Campurkan sedikit-sedikit sambil dikacau sebati
Tuangkan ke dalam mangkuk kertas yang telah di susun dalam loyang muffin
bakar pada suhu 170 C selama 20 ~ 25 minit atau sehingga kek masak
Kemudian boleh lah deco mengikut creativiti



Untuk cream ita menggunakan

Cream Cheese Frosting

125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Yang bunga carnation atas tu ita gunakan fondand






Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : BLENDED PINEAPPLE CUP CAKE

  • SWISS ROLL ZIRAFAHAssalamualaikumDah lama sebenarnya ita berangan-angan untuk menyediakan kek roll ni. Setiap kali melihat rakan-rakan menyediakannya hati terdetik.. bilalah ita dapat mel ...
  • The Celcom Cupcake ChallengeAssalamualaikum dan selamat berhujung mingguPihak Celcom ada menganjurkan pertandingan mereka cup cake, bersempena dengan 55 tahun kemerdekaan Malaysia.Pertandingan ini ...
  • PECAN HAVEN CAKE WITH BUTTERSCOTCH FROSTING AssalamualaikumApa khabar-khabar  buat semua pengunjung Masam Manis. Semoga sentiasa tersenyum dan ceria selalu.Alhamdulillah ita dah pun sihat daripada demam, cuma ...
  • KEK MENTEGA PANDANAssalamualaikumCuaca di Johor bahru, akhir-akhir ini kerap sangat hujan. Hari-hari hujan hinggakan kain baju tak kering-kering diampaian.Cuaca hujan buatkan payah untuk ...
  • KEK OREN MARKISAAssalamualaikumSelamat berhujung minggu kepada semua teman-teman sekalian. Tengah buat apa tu?Tengah makan tengahari ke? atau tengah melayan mata yang hampir layu akibat ...