Kamis, 09 Agustus 2012

BISKUT SUJI SALJU


Assalamualaikum dan selamat malam semua..
Dah malam barulah ita dapat meluangkan sedikit masa untuk masukkan resepi biskut yang telah di cuba oleh ramai kawan-kawan.

Rata-rata rakan-rakan yang mencuba bukan calang-calang bloger masakan. Semuanya yang hebat-hebat dan pakar dalam merasa makanan yang terbaik. Antara bloger yang telah mencuba tak lain tak bukan adalah saudara Adnan Ibrahim yang telah mencuba pada tahun 2009 lagi.. uii.. dah lama rupanya biskut ni.. Kemudian biskut ini di buat pula oleh Kak Ummi pada tahun 2010.. waaa.. nampaknya lama juga kak Ummi mengambil masa untuk mencuba biskut ni.. dan akhirnya tergoda juga dengan pujuk rayu adinda Mat Gebu.


Biskut Salju ini telah di kongsikan resepinya oleh Mak Lang Azie, yang menurut beliau resepi dari kak Ita. Kak Ita mana??? Ita tak pasti lah pula tapi yang pasti bukanlah dari kak Ita Masam Manis hehe ^_^

Hari ni ita tergoda pula setelah terpandang biskut ni yang akan berhari raya bersama Yatie pula pada tahun ini. Bila semua melahirkan rasa kecintaan mereka pada biskut yang dikatakan sedap ni.. amboiii.. tak reti-reti lagi ke nak mencuba!! tau tak peee.. tulah yang buatkan ita godek-godek juga kat dapur walhal rasanya macam dah malas dah nak buat biskut raya.. hihi

Jom lah kita layan biskut raya ni sebelum tidur.. karang termimpi-mimpi pula dok main salju..
Tapi jangan lupa gosok gigi lepas makan.. ada bersemut pula mulut tuuu.. ^_^



BISKUT SUJI SALJU
By: Kak Ita
Rujukan : Yatie

Bahan A

150 gm minyak sapi
100 gm mentega
100 gm gula kastor
1 camca teh esen vanilla
1biji kuning telur

Bahan B

100 gm cornflakes ~  dikisar halus
100 gm tepung jagung
50 gm suji (semolina)

Bahan C

280 g tepung gandum ~ diayak

Bahan Hiasan

Susu tepung secukupnya ~ untuk salut biskut yang dah masak
Sedikit gula icing ~ jika susu kurang manis




Putar bahan A hingga sebati.
Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata.
Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran.

Sediakan loyang pembakar
Oleskan dengan sedikit butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Doh yang telah diterap di susun di atas dulang pembakar
Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
Setelah biskut masak, biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung.
Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara


SALAM LEBARAN



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : BISKUT SUJI SALJU

  • TART BUAH-BUAHANAssalamualaikumSelamat petang, dan selamat beristirehat.. buat semua suri rumah-suri rumah..Biasa kalau suri rumah masa ni lah baru dapat nak melelapkan mata.. nak santa ...
  • BISKUT BUNGA SEROJAAssalamualaikum, selamat pagi semua.. waaa.. semua dah bersiap sedia dah nampaknya dengan kertas dan pen.. nak salin resepi ye..Aduh kecoh ita hari ni.. ajak nyanyi lagu ...
  • Mad about chocolate...AssalamualaikumCoklat.. coklat.. coklat..Pasti ramai diluar sana yang mad about chocolate.. hihi macam ita juga.Coklat dan ita mungkin tak dapat dipisahkan.. tak kiralah ...
  • KUIH GOYANG ATAU KUIH ROSAssalamualaikumAda yang dah mula bergoyang pagi ni.. ?Sambil bergoyang kita nikmati kuih goyang ni dulu.. hihiKuih goyang adalah kuih kegemaran ita. Memang suka sangat m ...
  • BISKUT SEMPRIT PELANGISewaktu google resepi, tiba-tiba ita terpandang biskut ni..Biskut yang banyak memori dan nostalgia yang tak pernah terpadam..Teringat akan emak dan abang..Abang ita cuku ...