Assalamualaikum
Kita masih lagi berada di dalam bulan Ramadhan, pejam celik, pejam celik kita telah pun berada di pertengahan Ramadhan dan sedang melangkah ke minggu ke tiga umat Islam berpuasa.
Alhamdulillah kita masih lagi di berikan kesempatan berada di bulan yang mulia ini dan masih dapat lagi meneruskan ibadah puasa. Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan di bulan Ramadhan ini.
Ramai suri rumah telah pun memulakan projek mengukis, ialah Hari Raya pun dah tak lama lagi.. jadi rasa-rasanya mudah kalau sediakan lebih awal, tak lah kelang kabut nanti..
Beberapa hari yang lepas ita adalah pergi jalan-jalan ke Plaza Angsana di JB. Saja aje cuci mata sambil tu ita nak intai juga biskut raya apalah yang paling popular sekarang ni..
Rata-rata biskut yang di jual tidak banyak beza dari tahun yang lepas. Tapi apa yang menarik perhatian ita, biskut raya tahun ini banyak di ambil bersempena dengan nama Filem atau drama TV. Dan yang lucu ada juga biskut Dato K dan Saleh Yaaakob. haha nak tergelak ita dengar bila DJ tu bagi tau nama biskut yang popular tahun ini. Ialah biasa kita dengar nama selebriti wanita aje.. tapi tahun ni yang lelaki pula yang lebih menonjol..
Antara biskut yang popular adalah biskut Ombak Rindu. Yang jadi kemuskilan ita, setiap gerai yang menjual biskut raya, pasti ada biskut Ombak Rindu tapi dalam design yang berlainan dan biskutnya pun tak sama tapi nama serupa.. aiii.. macam-macam
Dalam banyak-banyak biskut, ita berkenan dengan biskut ni.. Dalili pun dah berbunyi, "mak buatlah biskut Cendawan ni.. nampak comel.. mesti budak-budak suka.."
Bila balik rumah ita pun mula lah google cari resepi biskut cendawan yang menarik. Kali ni ita berkenan dengan resepi dari Naz. Menurut kata Naz resepi ni beliau ambil dari Diana, ita pun tak pasti Diana yang mana satu. Menurut Naz lagi, beliau tak dapat nak link blog Diana sebab blog Diana dah tak boleh di ases lagi..
Laaa... ok lah Naz tak pe lah.. semoga perkongsian yang Naz buat ni juga mendapat ganjaran kerana memanjangkan ilmu..
Melihatkan rupa biskut yang comel, ita tak sabar rasa nak mencuba. Lebih teruja bila Naz katakan yang beliau banyak mendapat tempahan untuk buat biskut ni.
Untuk satu adunan biskut ni ita dapat anggaran 140 biji cendawan yang comel. Ita menggunakan tepung Red Rose umtuk setiap penyediaan biskut ita. Penggunaan tepung Red Ros membuatkan biskut lebih rapuh, rangup dan gebu. tapi jangan pula risau, jika tiada tepung Red Rose anda masih lagi boleh gunakan tepung gandum. Untuk merangupkan biskut anda boleh tambahkan sedikit Emplex.
Emplex ni boleh di dapati di kedai menjual bahan membuat kek.
Ok, berbalik kita kepada biskut cendawan yang comel ni, ternyata tak sia-sia kerana biskut ni juga sedap! sangat halus dan sangat rapuh. Masuk dalam mulut terus mencair dan hilang.
Masa ita uli adunan, ita dah dapat rasakan kelainan pada dohnya, kerana sangat ringan dan sangat lembut. Agak payah juga untuk menerap hingga ita terpaksa tambahkan sedikit kuantiti tepung. Adakah kerana ita menggunakan tepung Red Rose dan penambahan Emplex yang membuatkan adunan terlalu lembut....
Mula-mula ita bakar dulu sekeping untuk melihat adakah doh akan mengembang kerana ita risaukan dohnya yang terlalu lembut tu.. Alhamdulillah dohnya cantik dan tidak mengembang. Bila siap di bakar dan rasa aduyaiiii... lembutnya hingga ita terpaksa pegang biskut perlahan-lahan kerana ia mudah patah kerana terlalu rapuh..
Kepada yang berkenan bolehlah mencuba!
Terlebih dahulu ita nak mengucapkan terima kasih kepada Naz atas perkongsian resepi biskut yang sedap ni. Akak minta izin untuk simpan dan kongsikan di sini pula lah ye... Manalah tau kalau ada rakan-rakan yang berkenan dan teringin mencuba.
Jom kita cuba, pasti kanak-kanak sukakan biskut yang comel dan berwarna-warni ni..
BISKUT CENDAWAN
Rujukan : Naz
225 gm butter
75 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Ayak
Bahan Ayak
300 gm tepung gandum atau tepung rose
90 gm tepung jagung
15 gm susu tepung
1 sudu teh emplex
Pukul butter bersama gula hingga sebati
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan terus pukul dengan speed sederhana hingga sebati
Kemudian perlahankan speed dan masukkan bahan-bahan yang di ayak sedikit demi sedikit dan terus uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan
Jika adunan lembik tambahkan sedikit sahaja lagi tepung
Panaskan oven pada suhu 150C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit butter
Canaikan doh di atas dua lapik plastik supaya tidak melekat-lekat
Terap doh dengan acuan cendawan
Susun terapan cendawan atas loyang
Bakar di dalam oven pada suhu 150C selama 15~20 minit atau sehingga biskut masak
Setelah masak sejukkan
Sekarang kita sediakan icing
ICING
1 biji putih telur
90 gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh jus lemon
Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan gula icing, tepung jagung dan jus lemon dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat
Bahagikan adunan icing kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna pilihan
Masukkan dalam piping bag
Paipkan atas biskut cendawan yang telah sejuk tadi
Hiaslah ikut kreativiti masing-masing
Kemudian bakar semula dalam oven pada suhu 150 C selama 10 minit
Setelah masak biarkan sejuk sebentar sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
SALAM RAMADHAN