Kamis, 06 September 2012

TAKO NANGKA


Assalamualaikum

Ada yang kata ita beli???
huhu sedihnya...
Penat ita bersilat di dapur tau!
Tak pe laa.. kan itu pandangan peribadi masing-masing..
Kita terima seadanya..

Ada juga yang kata semua gambar yang ita ambil ni bukan ita yang rakamkan.. huhu ita upah fotographer untuk merakamkan setiap gambar ita.. waaaa.... banyaknya laaa aiiii.. duit ita ni sampai nak upah fotographer ambilkan gambar..
alahai.. sedih akak ..


Hari ini satu lagi resepi yang bakal ita kongsikan.. Tak kisahlah nak kata ita beli pun.. tapi ada ke orang jual tako nangka???

Ita kalau buat kuih Melayu atau tradisional ita suka sangat letak satu perubahan pada resepi tu.. Maksud ita pelbagaikan untuk dapatkan sedikit kelainan. Kali ni ita letakkan nangka dalam tako yang biasanya menggunakan sengkuang cina.

Tapi serius, ita memang suka rasanya yang lemak dan wangi harum nangka tu..


Kepada yang sukakan kelainan bolehlah mencuba. Kata orang tak cuba tak tau..
Manalah tau kot-kot ianya serasi pada selera anda sekeluarga juga..

Cara membuatnya juga sangat mudah dan ringkas.
Boleh menggunakan daun pandan yang dijadikan kotak atau pun letakkan didalam bekas cawan kecil. Ikut kreativiti masing-masing.

Pada mereka yang nak buat kotak  daripada pandan boleh rujuk di SINI
Jom kita buat tako!!


KUIH TAKO NANGKA

Lapisan Bawah
25gram Tepung Hoen Kwe Kuning
25gram Tepung Beras
1 1/2 Cawan Air
1/2 Cawan Gula
6 Ulas Nangka Buang Biji dan Dipotong Dadu

Lapisan Atas
25gram Tepung Hoen Kwe Putih
2 Cawan Santan
Secubit Garam

Cara Penyediaannya
Sediakan kotak pandan secukupnya
Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali nangka ke dalam periuk.
Kacau rata.
Kemudian masak atas api sederhana sehingga ia pekat.
Tutup api dan masukkan nangka.
Kacau sebentar.
Tuangkan adunan ini kedalam kotak pandan hingga ukuran setengah kotak.
Biarkan ia sejuk dan mengeras. Ketepikan.
Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata.
Masak atas api sederhana sambil dikacau hingga ia pekat.
Tuangkan adunan keatas lapisan bawah. Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : TAKO NANGKA