Senin, 03 September 2012
Assalamualaikum
Salam Shawal buat semua..
Alhamdulillah cuaca di JB pagi ni cukup cerah. Sang Suria memancar terik...
Harap-harap biarlah ianya sampai ke dinihari.
Ada yang dah mula berpuasa 6 hari Shawal ? Ita baru dapat mula berpuasa.. alhamdulillah dah masuk 3 hari. Mula nak puasa lepas raya pertama di Kelantan. Tapi memang tak larat sungguh sebab melayan tetamu yang tak putus-putus.
Bila balik JB pula dah mula sehari pas tu uzur lah pulak.. nak buat macam mana.. suratan...
Minggu ni ita baru sambung semula.. harap-harap biarlah ita dapat menyempurnakannya..
Hari ni ita nak kongsikan satu lagi resepi tradisi nenek moyang..
Puteri Mandi Selatan, sama juga dengan Puteri Mandi. Yang membezakannya ialah Puteri Mandi Selatan menggunakan isi kelapa muda berbanding Puteri Mandi yang menggunakan kelapa parut. Tapi kaedah penyediaan tetap sama masih lagi menggunakan tepung pulut.
Tapi kali ini ita menggunakan campuran 2 tepung pulut. Tepung pulut hitam dan tepung pulut ita campurkan sekali. Oleh itu tak payah lah ita letakkan pewarna pada adunan kerana warna hitam berkilatnya itu dah memberikan satu warna yang semulajadi cantiknya.
Jom kita intai-intai cara penyediaannya yang cukup mudah
PUTERI MANDI SELATAN
150gram tepung pulut hitam
100gram tepung pulut
1 biji kelapa muda - ambil isinya
1 buku gula melaka
250ml air
sedikit garam
2 helai daun pandan disimpul
Campurkan tepung pulut hitam, tepung pulut dan garam bersama sedikit air.
Gaul dan uli sehingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh sebesar guli.
Picit sedikit di tengahnya sehingga lekuk.
Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
Masukkan pulut satu persatu sehingga timbul di permukaan air.
Angkat, rendam dalam air ais sebentar dan toskan.
Masak gula melaka bersama daun pandan dan air hingga mendidih serta sedikit pekat.
Masukkan isi kelapa muda dan pulut yang direbus tadi.
Biar seketika dan bolehlah dihidangkan.
PUTERI MANDI SELATAN
Assalamualaikum
Salam Shawal buat semua..
Alhamdulillah cuaca di JB pagi ni cukup cerah. Sang Suria memancar terik...
Harap-harap biarlah ianya sampai ke dinihari.
Ada yang dah mula berpuasa 6 hari Shawal ? Ita baru dapat mula berpuasa.. alhamdulillah dah masuk 3 hari. Mula nak puasa lepas raya pertama di Kelantan. Tapi memang tak larat sungguh sebab melayan tetamu yang tak putus-putus.
Bila balik JB pula dah mula sehari pas tu uzur lah pulak.. nak buat macam mana.. suratan...
Minggu ni ita baru sambung semula.. harap-harap biarlah ita dapat menyempurnakannya..
Hari ni ita nak kongsikan satu lagi resepi tradisi nenek moyang..
Puteri Mandi Selatan, sama juga dengan Puteri Mandi. Yang membezakannya ialah Puteri Mandi Selatan menggunakan isi kelapa muda berbanding Puteri Mandi yang menggunakan kelapa parut. Tapi kaedah penyediaan tetap sama masih lagi menggunakan tepung pulut.
Tapi kali ini ita menggunakan campuran 2 tepung pulut. Tepung pulut hitam dan tepung pulut ita campurkan sekali. Oleh itu tak payah lah ita letakkan pewarna pada adunan kerana warna hitam berkilatnya itu dah memberikan satu warna yang semulajadi cantiknya.
Jom kita intai-intai cara penyediaannya yang cukup mudah
PUTERI MANDI SELATAN
150gram tepung pulut hitam
100gram tepung pulut
1 biji kelapa muda - ambil isinya
1 buku gula melaka
250ml air
sedikit garam
2 helai daun pandan disimpul
Campurkan tepung pulut hitam, tepung pulut dan garam bersama sedikit air.
Gaul dan uli sehingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh sebesar guli.
Picit sedikit di tengahnya sehingga lekuk.
Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
Masukkan pulut satu persatu sehingga timbul di permukaan air.
Angkat, rendam dalam air ais sebentar dan toskan.
Masak gula melaka bersama daun pandan dan air hingga mendidih serta sedikit pekat.
Masukkan isi kelapa muda dan pulut yang direbus tadi.
Biar seketika dan bolehlah dihidangkan.