Assalamualaikum
Hari-hari memasak, kadang kala buntu jugak! tak tau nak masak apa?
Belek-belek peti ais, keluarkan ikan..
Ikan lagi.. hari-hari ikan
Ayam.. aduyaii.. ayam lagiii..
Daging???
Asyik daging aje..
Udang.. emmm... nak masak apa ye dengan udang ni..
Asyik.. asyik goreng butter..
Sesekali apa kata kita bertukar selera..
Udang ni, fav anak ita Dalili. Kalau ita masak udang, bertambah-tambah dia makan, tapi jangan masak pedas-pedas nanti membebel pulak mulut mak cik tu... hihi
Biasa Dalili suka kalau udang ita buat sambal atau masak kering ala-ala udang butter.
Sesekali nak jugak ita suruh dia makan masakan yang berkuah..
Anak dara ita ni cukup cerewet bab makan..
Kalau Azrul semua tak tolak..
Amirul pun cerewet jugak.. lauk kegemarannya mesti ayam.. kalau tak de ayam sikit aje dia makan..
Payah kan tugas seorang ibu, masakan yang dimasak mestilah menepati selera seisi keluarga..
Hari ni ita masak Marsala Udang, kali ni ita bubuh nenas, kebetulan hari tu adik ipar ita datang bawa nenas 2 biji. Sebiji ita dah buat air ada lagi sebijik tergolek tu.. ita masukkan sekali dalam Marsala Udang ita ni.. emmm... sedap jugak bila di letakkan nenas.. Kuah tu teras manis-manis buah gitu..
Jomlah kita masuk dapur, kita lihat apalah bahan-bahan yang kita perlukan.
Jika ada yang nak mencuba kelainan bolehlah cuba resepi ni..
Ok lah ita tinggalkan dahulu ye.. banyak lagi kerja kat dapur tu..
Kain baju nak di sidai, rumah nak di kemas.. jap lagi nak masak.. nanti anak-anak balik sekolah nak makan.. banyaknya kerja.. ^_^
MASALA UDANG BERNENAS
10 ekor udang
1/2 biji nenas ~ dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
10 tangkai cili kering ~ kurangkan jika tak suka pedas
2 inc halia ~ dikisar
1 batang serai ~ dititik
1 biji tomato ~ dikisar
2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
2 camca besar serbuk kari daging
1 1/2 camca besar serbuk kurma
1/2 tin susu cair
Sedikit air
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Kiub ikan bilis ~ jika suka
1 pokok daun ketumbar ~ dimayang
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumiskan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, daun pandan, serai dan daun kari, sehingga harum
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah di kisar tadi dan tumis hingga garing
Masukkan cili kisar dan tumis lagi
Setelah garing, masukkan tomato kisar, rempah kari dan rempah kurma, tumis sehingga pecah minyak
Kemudian masukkan kiub ikan bilis, susu cair, air asam jawa dan air secukupnya
Biarkan menididih
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Kemudian masukkan nenas dan udang
Kacau sebati dan biarkan kuahnya mendidih sekali lagi dan pekat sedikit
Taburkan hirisan daun ketumbar
Sedia dihidangkan