Rabu, 12 September 2012

CUCUR NASI BERUDANG

Assalamualaikum


Selamat pagi semua..
Dah sarapan?
Sarapan apa pagi ni..?
Tak sarapan lagi???
Tak tau nak masak apa???
Aduyaiiii...
Apa kata cuba resepi yang mudah dan simple ni..
Cucur recycle hihi
Kenapa ita panggil cucur recycle sebab ia menggunakan nasi yang dah tak habis dimakan, daripada kita buang kan.. tak baik.. dosa.. baik kita buat cucur ni.. mudah dan sedap!


Sebenarnya resepi ni asalnya ita ambil daripada Yatie. Ita pun pernah cuba masa tu resepi Cucur Nasi Ikan Bilis . Kali ni ita cuba gunakan udang pulak!
Ita buat ikut jumlah nasi, kebetulan ada 1 1/2 cawan aje nasi tu..

Cucur ni sedap, dia lembut aje.. walaupun dah sejuk!
Sesuai di makan waktu pagi ataupun untuk minum petang
Kepada yang belum pernah mencuba, bolehlah mencuba!


CUCUR NASI BERUDANG

Udang secukupnya ~ di buang kepala, kulit dan tinggalkan ekornya

1 1/2 cwn nasi
1 1/2  cwn air
1 biji bwg besar ~ didadu
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada merah ~  dihiris nipis
Daun sup atau daun bawang ~ dimayang halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng

Blend nasi bersama air hingga halus
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan curahkan nasi yang telah dikisar bersama air tadi
Gaul sebati
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Jika adunan terlalu lembik tambahkan  sedikit lagi tepung
Panaskan minyak
Lumurkan atau basakan tangan dengan minyak makan
Ambil sedikit adunan dan balutkan pada udang
Goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : CUCUR NASI BERUDANG